måndag 20 maj 2013

Från pinnar till Concrete – möbeltillverkningen i VärnamobygdenNu är boken här!

För att presentera boken och tacka alla bidragsgivare inbjuder vi alla intresserade till informationsträff med boksläpp. Tisdagen den 21 maj 2013, kl. 18.00 - 19.00 på Kulturhuset Cupolen i Värnamo. Fri entré. Författaren Magnus Engberg presenterar boken. Boken säljs till spec.pris 200 kr under kvällen.


Bokomslag: Från pinnar till concrete - Möbeltillverkningen i Värnamobygden av Magnus Engberg
Den småländska möbelindustrin har blivit ett välkänt begrepp. Inte minst i Värnamotrakten ger historien syn för sägen, här kom möbelfabrikerna att bli många. Även om senare tiders villkor medfört nedläggningar av de gamla möbelfabrikerna, lever traditionen vidare. Flera mobel- och inredningsföretag, i några fall kända långt utanför både bygdens och landets gränser, har Värnamo som hemadress –också idag tillverkas möbler i Värnamobygden.

Möbeltillverkningens roll i Värnamobygdens historia är i högsta grad värd att lyftas fram, inte minst sett ur dagens alltmer globaliserade perspektiv. Därför inleddes våren 2011 projektet Mötesplats Möbelbygd. Som en första manifestation visades sommaren 2012 en utställning i kulturhuset Cupolen. Den har sedan gått vidare till andra orter i Värnamo kommun och ska snart visas också utanför Småland. Till utställningen har gjorts en broschyr på flera språk.  

En betydande del i projektet är den nu färdiga boken "Från pinnar till Concrete – Möbeltillverkningen i Värnamobygden". Boken presenterar möbelindustrin i första hand ur ett historiskt perspektiv men med fokus också på det dagsaktuella. Förhoppningsvis kan den också ge inspiration inför framtiden. Historien ligger och väntar, mitt i nutidens flöde – den här boken vill hjälpa till att ta hand om historien och lotsa den in i framtiden!  

Välkommen!

Monica Lembke, Kulturchef, Eva Törn, Kulturnämndens ordförande och Magnus Engberg, projektledare.

Inga kommentarer: